Hvorfor var mørklægningsgardiner vigtige under krigen?

Hvorfor var mørklægningsgardiner vigtige under krigen?

maj 5, 2022 Slået fra Af Admin

Med “krigen” mener vi her Anden Verdenskrig, for før da var det ikke så vigtige med mørklægningsgardiner på samme måde, selvom man formentlig kunne se dem blive brugt i andre sammenhænge, men det havde noget med flyene at gøre, og det kommer vi tilbage til.
Der havde været en vis krig før denne, som der havde med fly at gøre, men det var med den her, at der virkelig kom bombetogter ind.
Den slags kunne slå en masse mennesker ihjel, men det var stadig svært at koordinere den slags angreb, fordi teknologien ikke var så langt fremme.

Derfor måtte man bruge al den hjælp, man kunne få, også selvom den kom fra dem, som det skulle gå ud over.
Som regel bombede man bestemte mål, men civilbefolkningen kunne sagtens blive ramt – og nogle gange gik man da efter civile direkte, og det var ikke altid, man kunne nå i beskyttelsesrum, når luftalarmen lød.

Mørklægningsgardiner blev den store hjælp

Bombeflyene kunne derfor kigge efter, hvor der var en stor koncentration af elektrisk lys, som var blevet meget udbredt, og så viste flyene jo, at de var over en by.
Men hvis man havde sat mørklægningsgardiner op, som man ikke ligefrem dengang fik fra Gardinbus Danmark, så slap lyset ikke ud, og hvis alle gjorde dette, så var det sværere at få øje på byerne.
Man kunne ikke altid regne med, at man ville opdage flyene i god tid, og man derfor kunne få sat luftalarmen i gang, så derfor måtte man hellere holde det mørkt.
Men i de mørke måneder var det jo svært at få noget gjort, når det var så mørkt, hvorfor man måske dristede sig til at tænde lidt lys nogle gange, og man kunne måske bare nøjes med at tænde lidt stearinlys i en kort periode, og derfor var det så sandelig godt, at man havde mørklægningsgardiner.
Nu om dage bruger man dem mest til at få mørke forhold i værelser i de mørke måneder.